История

МЕЖДУНАРОДЕН КУКЛЕНО-ТЕАТРАЛЕН ФЕСТИВАЛ ЗА ВЪЗРАСТНИ “ПИЕРО”

Началото бе поставено през 2000-та година от група ентусиасти, членове на Сдружение с нестопанска цел ”Пиеро”, начело с директора на Държавен куклен театър Стара Загора, Дарин Петков.

С подкрепата на Националния център за театър, Министерството на културата и община Стара Загора, в града на липите се събраха над 100 куклени актьори от Европа, Африка, Северна и Южна Америка. Специален гост на фестивала бе посланика на САЩ Ричард Майлс. Над 30 чуждестранни трупи заявиха участие,но бяха селекционирани само 6. С тях се бориха и 4 български трупи.Голямата награда, бронзовата статуетка Пиеро, дело на художника Емил Иванов, грабна столичния театър“Ателие313” за спектакъла “Честна мускетарска” по Валери Петров.

Още на следващата година , от 24 до 27 септември “Пиеро2001” събра 250 участници и гости от Великобритания, Русия,Хърватска ,Словения, Словакия, САЩ, Тайван и България. Международното фестивалното жури под председателството на Доньо Донев връчи голямата награда на театър “ПОПКОРН”, Словения за спектакъла “Найлон” със сценарист и режисьор К.Зърнович. Съпътстващата програма на фестивала представи кино-панорама на българскита анимационни филми, отличени с международни награди; уъркшоп с Алън Луис,директор на образователния отдел в Центъра за куклено изкуство Атланта,САЩ;семинар “Теория и практика на мениджмънта и маркетинга в театралните организации и неконвенционалните пътища за финансирането им”;изложба карикатури на Доньо Донев и пластика на Емил Иванов.

В третото издание на фестивала участваха 15 трупи от Европа и САЩ. Африка бе представена чрез специалното участие напреподавател и студенти по куклено актьорско майсторство от Нигерия.

Голямата награда – статуетката ПИЕРО грабна спектакъла “Картини в нощта”
на Куклен театър Ниш, Сърбия и Черна гора. Новост бе наградата на журналистите, които отразяваха фестивала. Спектаклите бяха оценявани от екип от независими експерти сред които са доайените на кукленото изкуство у нас професорите Атанас Илков, Николина Георгиева и Юлия Огнянова,бащата на “Тримата глупаци” Доньо Донев и изявени специалисти от всички сфери на кукленото изкуство.

В съпътстващата програма акцентът падна върху организирания за първи път в България УЪРКШОП ЗА МАРИОНЕТИСТИ. Той се проведе под вещото ръководство на професор Слави Маленов, преподавател по “Актьорско майсторство и режисура за куклен театър” в НАТФИЗ “Кр.Сарафов”.Фестивала отново протегна ръка на младите творци в България чрез АРТ БОРСА за млади постановъчни екипи.Художничката Евелина Пенева е показа уникална изложба от стъклени бижута.Младата старозагорска художничка Диана Петрова представи във фоайето на ДКТ Стара Загора самостоятелна изложба.

Домакините от ДКТ Стара Загора , съвместно с фондация “Сцена Балкани” и СНЦ”Пиеро” представиха театралния експеримент ТОЙ И ТЯ – ГРЕХОВНАТА ЛЮБОВ. Продукцията бе подготвена с участието на режисьори от България, Македония,Босна и Херцеговина, Турция и Гърция.

Уникалното за ПИЕРО 2003 бе, че състезателната програма се представи и в Сливен и Ямбол , а от 30 септември до 20 октомври и в Нови сад, Сърбия и Черна гора.

ІV Международен куклено-театрален фестивал “Пиеро” / 24-29.09.2005/ Стара Загора, България
В конкурсната програма участват 14 спектакла от Холандия, Испания, Русия, Сърбия и Черна гора, България.. В рамките на фестивала , в съпътстващата програма е представена продукцията на ІІІ Международна режисьорска лаборатория, изложба от керамични икони и текстил на художничката Теодора Джамбазова, улични спектакли и прожекция на филма на Берн Огродник –“Конци:
Голямата награда- статуетката “Пиеро” печели спектакъла “Утре започва от вчера” – съвместна продукция на театър “Огниво”, Москва и Държавния театър на Нациите – Москва, Русия .

V-ят Международен куклено-театрален фестивал за възрастни “Пиеро” 2007 се състоя от 24 до 29 септември 2007 г. в Стара Загора и премина под знака на 50 годишния юбилей на Куклен театър – Стара Загора.

Международното жури в състав:
Председател: проф. Хенрик Юрковски, Полша и членове:
1. Виктор Климчук – режисьор, Беларус
2.  Лиляна Бардиевска – театровед, Полша
3.  Стефан Янков – театровед, България
4.  Силва Бъчварова – сценограф, България

ПРИСЪДИ:

• Награда за музика - На Богдан Сехин за спектакъла “Гръцка митология – интерпретации” на театър “Маска” – Рзесцов, Полша
• Награда за сценография - На Мария Каниговска за спектакъла “Гръцка митология – интерпретации” на театър “Маска” – Рзесцов, Полша
• Награда за женска роля - На Гергана Василева за спектакъла “Кралят Елен” на Държавен куклен театър – Стара Загора, България
• Награда за женска роля - На Неделина Роселинова за спектакъла “Както ви харесва” на Държавен куклен театър – Бургас, България
• Награда за мъжка роля - На Ирослав Петров за спектакъла“Както ви харесва” на Държавен куклен театър – Бургас, България
• Награда за експериментални и нови форми - На Държавен куклен театър – Варна, България за спектакъла “Пещерата и сенките”
• Награда за режисура - На Златко Бурек за спектакъла “Свети Георги” на театър “Лице в лице”, Сплит, Хърватска
• Награда за най-добър спектакъл - На Държавен куклен театър – Бургас, България за спектакъла “Както ви харесва”

Фестивалът “Пиеро” 2007 се запомни и с раждането на две издания - “Метаморфози на кукления театър през ХХ век” на проф.д-р. Хенрик Юрковски и “50 години Старозагорско куклено изкуство”.

Академичният съвет на НАТФИЗ “Кр.Сарафов” гостува на фестивала и в официална церемония удостои проф. Хенрик Юрковски със званието “доктор хонорис кауза”. Изключителен интерес предизвикаха изложбите - сценография и кукли  от историята на Куклен театър – Стара Загора; изложбата на  художника Любомир Цакев, изложбата  художниците на Куклен театър - Стара Загора.

Детайлна информация за следващите издания на „ПИЕРО“ вкл. програми, каталози, списъци с участници, връчени награди и др. е предоставена в съответните менюта на секция „ФЕСТИВАЛ ПИЕРО“.