Международна творческа лаборатория


История:

СНЦ”Пиеро”, Държавен куклен театър – Стара Загора, Община Стара Загора, Фондация “Сцена Балкани”, Швейцарска културна програма в България, Национален център за театър – България обединяват усилията си през 2003 година и дават началото на уникалната за България Първа режисьорска лаборатория “Кукли на Балканите”. Лабораторията е предназначена за млади режисьори, актьори, сценографи, драматурзи и всички, които желаят да усъвършенстват и да разширят творческия си инструментариум в областта на кукленото изкуство за възрастни.

Темата: “Той и Тя – греховната любов”
Художествен ръководител: доц. Петър Пашов
Сценограф: Мариета Голомехова
Композитор: Петър Цанков
Участват режисьорите: Предраг Биелошевич – Босна и Херцеговина, Владко Стевков – Македония, Теодора Попова – България, Сибел Алтан – Турция, Еви Кабураки – Гърция
Участват актьори от куклените театри на Стара Загора, Кърджали и Варна.

През 2004 година Стара Загора става за втори път домакин на режисьорската лаборатория “Кукли на Балканите”.
Темата: “Балкански легенди”
Художествен ръководител: доц. Петър Пашов
Сценограф: Мариета Голомехова
Композитор: Петър Цанков
Участват режисьорите: Серджо Длачич – Хърватска, Лиляна Димич – Сърбия и Черна гора, Веселка Кунчева – България, Николай Бояджиев - България
Участват актьори от Куклен театър – Стара Загора и абсолвенти от класа по “Актьорско майсторство за куклен театър” в НАТФИЗ “Кр.Сарафов” на доц. Жени Пашова

През 2005 година режисьорската лаборатория прехвърля границите на Балканите
Художествен ръководител: доц. Петър Пашов
Сценограф: Мариета Голомехова
Композитор: Петър Цанков
Участват режисьорите: Дебора Морис – Великобритания, Дарко Ковачевич – Македония, Веселин Бойдев – България
Участват актьори от Куклен театър – Ст.Загора, студенти от класа по “Актьорско майсторство за куклен театър” в НАТФИЗ “Кр.Сарафов” на доц. Жени Пашова, студенти от специалност”Сценография” в Националната художествена академия, ученици от училището за сценични кадри в Пловдив

През 2006 г се провежда ІV Международна режисьорска лаборатория
Участват режисьорите: Санела Милошевич – Сърбия и Черна гора, Маргарита Блъш – САЩ, Емил Йорданов – България.
В творческия процес участват актьорите от Куклен театър – Стара Загора и студентите от класа по “Актьорско майсторство за куклен театър” в НАТФИЗ “Кр.Сарафов” на доц. Жени Пашова.За първи път в лабораторията участват и студенти от специалности кинорежисура и операторско майсторство, които създават документален филм „ЛАБОРАТОРНО”, отразяващ творческия период
Взема се решение творческите лаборатории да се провеждат като биенале.

От 27 март до 9 април 2008 г. се провежда V МЕЖДУНАРОДНА РЕЖИСЬОРСКА ЛАБОРАТОРИЯ
ВИЗУАЛНИЯТ ТЕАТЪР – ЗОНА ЗА РАЗВИХРЯНЕ НА РЕЖИСЬОРСКОТО ВЪОБРАЖЕНИЕ
Художествен ръководител: доц. Петър Пашов
Сценограф: Мариета Голомехова
Композитор: Петър Цанков
Участват режисьорите: Мая Винсент- Франция, Калоян Патерков- България, Петър Пашов-младши – България.

НОВОТО:
За участие в лабораторията са поканени преподавателите от куклената катедра към НАТФИЗ “Кр.Сарафов”.
В рамките на лабораторията се представя работата на катедрата по актьорско майсторство за куклен театър пред заинтересованата театрална и академична общност в Стара Загора и региона.

През 2010 г. (15.09-10.10.) се провежда 6-та Международна творческа лаборатория. Темата е изследване на импровизираната сценична игра „Комедия Дел Арте“.
Художествен ръководител: Ищван Наги- Унгария
Асистент режисьор – Габриела Хаджикостова – Унгария
Участват актьорите от държавен куклен театър – Стара Загора и актьори по програма „Мелпомена“. Плод на творческия процес е създаването на спектакъла „Комедия аха-аха- Дел Арте“.

От началото на м.юни 2012 г. стартира 7-мата Международна творческа лаборатория. Темата: МЮЗИКЪЛЪТ – ПРОВОКАЦИЯ ЗА ТВОРЧЕСКИ ТЪРСЕНИЯ В СИНТЕТИЧНОТО СЦЕНИЧНО ИЗКУСТВО
Худ.ръководител – Ищван Наги, Унгария
Асистент: Габриела Хаджикостова, Унгария
Композитор: Петър Цанков, България
художник костюми: Адриана Найденова, България
Участват актьорите от държавен куклен театър – Стара Загора и актьори по програма „Мелпомена“. Творческия процес завършва с поставяне на спектакъла „Няма да платим“( по Дарио Фо).
Екип на БНТ2 създава документалния филм за работата на творческата лаборатория под името „Кой пак не иска да плати“ с режисьор Юрий Дачев.

8 –та Международна творческа лаборатория стартира през лятото на 2014 г. Темата, която се изследва е СТРАХЪТ. Поканен е екип за документиране на процеса.

ТВОРЧЕСКИ ЕКИП:
Веселка Кунчева* – ръководител на проекта ”
Мариета Голомехова* – сценограф
Христо Намлиев *– композитор на проекта и композитор на документален филм
Явор Кунчев – хореограф
Кристиян Томас( Франция) – скулптор
Томас Моравек(Tomas Moravek - Чехия) – художник по осветлението
Катарина Дурикова (Katarína Ďuricová – Словакия) – художник по осветлението
Веселин Христов – оператор и фотограф
Мария Стоянова – режисьор на документален филм
Нина Алтъпармакова – монтажист
Участват актьорите и ателиетата от Държавен куклен театър – Стара Загора.

Цел на тази лаборатория бе не само участниците да се потопят в необятността на театралната илюзия, но и да приобщим, да споделим, да „заразим“ обикновения зрител с това непрекъснато и неутолимо наше желание да откриваме, че театърът е като вселената – безкрайно висока, безкрайно дълбока.

Обектът, който бе изследван по време на лабораторията е човешкият страх. Неговите лица и превъплъщения. Уменията му да контролира света около нас и самите нас. На какво е способна човешката природа, въставайки срещу най-архаичния си враг - Страхът?
Резултатите: Работата от лабораторията прерастна в създаването на театралния спектакъл за възрастни „СТРАХ“ с режисьор Веселка Кунчева, който донесе четири наминации и три награди „ИКАР“ 2015 на представлението. Бе създаден и документалния филм „СТРАХ“ с режисьор Мария Стоянова, който участва в селекциите на Международни фестивали за документални филми в Европа.

На 25 септември 2016 г. предстои деветото издание на МЕЖДУНАРОДНА ТВОРЧЕСКА ЛАБОРАТОРИЯ-АТЕЛИЕ „СРЕЩУ СЕБЕ СИ“
художествен ръководител: Веселка Кунчева
Лабораторията ще има за цел да изследва света на Достоевски и ще анализира страстта на човека да върви срещу себе си.

ЗА ТВОРЧЕСКИТЕ ЛАБОРАТОРИИ:
Доц.Петър Пашов:….започнаха режисьорските лаборатории. С тази цел да се развива и обогатява инструментариумът на актьорите и режисьорите, да се откриват нови територии.
Това е полезно за всички- професионалните актьори получават възможност да работят в една сфера, която репертоарните театри не предлагат…

Усъвършенстват се хората, създава се за две седмици една такава духовна среда, един духовен лагер, в който всички участват.
Петър Цанков : В режисьорската лаборатория участват професионалисти и това е натрупване на опит за търсене на друг вид творчески език, различен от реалистичния, познатия театър, който се преподава в НАТФИЗ. Никой от нас не знае какво ще се роди на края. Ние търсим процеса и накрая показваме на хората един етап от този процес…

В областта на кукления театър това е нещо уникално. Такъв вид работа предполага много можене. Младите актьори, които активно участват, са завладяващи със своята чистота и неподправеност, липса на щампи, и това ги прави една прекрасна материя, а те пък научават много неща за концентрация, творчески процес, хигиена на духа….